Bricklyn: Park Slope Bathroom

When three collaborators joined minds to get their creatives juices flowing while renovating this Park Slope brownstone, the possibilities seemed endless, and alas, they were! Once the project began, Jennifer Morris of JMorris Design, Matthew Baird Architects and the homeowners revealed a beautiful brick wall upon interior demolition that ran through the house – from the top floor to the garden level. The trio then decided to retain and integrate the exposed wall into the redesign to celebrate the bones of the building.

One stunning result is in the master bath, where it became the shower’s water wall. A clear, waterproof seal makes it as practical as it is beautiful. To complement the brick, the bathroom floor is reclaimed pine, carefully selected and cut to match the original floors found throughout the home. Additionally, Morris had the base fixture – originally brass – powder-coated white to blend with the wall landscape.

During the day, the space is flooded with light, courtesy of privacy film that negates any need for window treatments. Supplemental lighting includes an S-shaped chandelier with hand-blown glass crystals. The fixtures in this master bath come from Barber Wilsons, a London-based company that specializes in fittings that recreate an authentic period feel and have an appropriately urban sensibility.

The room’s aged mantel and fireplace surround required special attention. The mantelpiece was carefully restored, with details that integrate with other architectural elements in the room. Meanwhile, the new fireplace surround – punctuated by a dark trim edge
around the firebox – utilizes blue, green and opalescent glass mosaic tiles that add a bit of iridescence. The result pays homage to the history of the space while advancing it to a 21st century aesthetic.

Morris and her clients deliberated carefully over the selection of the art above the fireplace. “We wanted something that resonated with the homeowners, that spoke to their love of travel and added to the serenity of the space,” she says. The door to this room, which is at the end of a corridor, dramatically frames the tableau of tub, fireplace and art, creating a striking visual.

Photography Courtesy of Eric Laignel.

Like what you see? Get it first with a subscription to ASPIRE DESIGN AND HOME magazine.

Facebook Comments
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.